Je mikrovlnná trouba nebezpečná k vašemu zdraví? Odpověď vás možná překvapí!

- REKLAMA -

Mikrovlnnou troubu má doma téměř každý. Stala se nedílnou součástí domácností a praktickým pomocníkem při ohřívání jídla. I když je ve svém oboru opravdu výkonná a člověku nápomocná, pojí se s ní mnoho otázek. Především otázek kvůli bezpečnosti. Co je pravdy na tom, že mikrovlnky mohou být pro naše zdraví nebezpečné? Na jakém principu vůbec fungují a neměli bychom se jim raději vyhnout?

- Reklama -

Jak mikrovlnky fungují

Mikrovlnné trouby využívají k ohřevu jídla elektromagnetické vlny, tedy radiační záření. Jedná se o vysokofrekvenční vlny, které reagují na vodu obsaženou v jídle a ohřívaných nápojích. Jídlo tak ohřívají jednoduše tak, že rozkmitají molekuly vody, tím se vytvoří pohybová energie a voda pak vydává teplo, díky čemuž se jídlo ohřeje.

I proto se vám může stát, že když ohříváte potraviny s menším množstvím vody nebo rozpékáte například pečivo, výsledky ohřevu nemusí být úplně ideální a pečivo ztvrdne nebo se vysuší. Radiační vlny, které jídlo ohřívají, jsou do něj zároveň i absorbovány.

Je pravda, že mikrovlnky znehodnocují jídlo?

Radiační vlny sice efektivně jídlo ohřejí, ale zároveň narušují jeho molekulární stavbu. Když se ohřívá jídlo jinými způsoby, například v klasické troubě nebo na sporáku, ohřeje se zvenčí a jeho struktura se nijak nenaruší.

Podle některých výzkumů zbavují mikrovlny jídlo jeho nutričních hodnot, podle jiných dokonce vytvářejí v jídle karcinogenní látky. Ani jedna z těchto teorií však nebyla nikdy oficiálně potvrzena.

A jak je to s radiačním zářením? To se dozvíte na další straně.


Pokračování na další straně


1
2
3
( 1 z 3 ) Další »
- REKLAMA -

Další témata




SHARE